Att ha hund  

“Ett hem utan en hund är bara ett hus.”

Ibland delar man in människor i huruvida de är “hund- eller kattmänniskor”. Där katten är väldigt självständig och kan klara sig själv en stor del av dagen, är hunden är ett utpräglat flockdjur, som behöver social kontakt och aktivering. Kanske är det så att en så kallad hundmänniska uppskattar att ha en fyrbent familjemedlem som vill vara delaktig hela tiden?

Anledningen till att man skaffar hund kan vara olika. Sällskap för sig själv och barnen, eller en jakthunDesigner working at home office and holding her puppyd? Kanske båda? Den populäraste rasen i Sverige, labrador retrievern, är egentligen en fågelhund, framavlad för att hämta bytet vid fågeljakt. Det gör att den bl.a. gillar vatten, men dess lugna och milda temperament har även gjort den väldigt populär som ren sällskapshund.

Att ha hund är någonting som egentligen aldrig är “inne” eller “ute”. Möjligen är det olika hundraser som upplever perioder av att vara mer eller mindre populära. Vilken hund ska man då välja? Det finns gott om sidor på Internet som beskriver olika hundraser. Men man kan också vända på steken och börja med vilka egenskaper man önskar att ens hund ska ha, som det här testet.

Många undersökningar visar att det faktiskt är riktigt hälsosamt att ha hund, både mentalt och fysiskt. En hund kan hjälpa en människa som kanske sitter still lite för mycket, att komma ut, få frisk luft och röra på sig. Det kan vara ett sätt att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Vidare är hunden en fantastisk följeslagare och kamrat som kan minska känslor av ensamhet och även lindra ångest och oro hos vissa. En nyligen utförd undersökning i Australien, visade att hundägare blir sjuka och går till doktorn mer sällan än de som lever utan hund. Varför det är så, är inte riktigt fastslaget. Men fråga vilken hundägare som helst, chansen är stor att de säger att deras hund räddat livet på dem, på ett eller annat sätt!

Går du i hundtankar eller bara vill veta mer om vad det innebär att ha hund, är den här sidan en bra startpunkt.