Bygga hundgård

Det kan vara skönt att ha en hundgård till sin hund där den kan njuta av utevistelse utan att man behöver ha den i koppel eller under ständig kontroll. I hundgården kan hunden leka, sova och ha koll på omgivningen. Men vad är bra att ha koll på när man ska bygga en hundgård?

Viktigt att tänka på

Det allra första man behöver se till är att hundgården är säker för hunden att vara i. Den bör kontrolleras så att hunden inte kan smita ut, och det ska inte finnas farliga saker vid eller i hundgården. Det är också viktigt att man ser till så hundgården uppfyller alla de krav som lagen ställer. Hunden ska till exempel ha en upphöjd liggplats, hundgården ska vara stor nog och det ska finnas skydd mot väder och vind. Det kan också vara bra om hundgården har ett lås så att ingen kan gå in och stjäla hunden.

Köpa färdiga sektioner

Det går utmärkt att köpa hundgårdar i sektioner som redan är färdigbyggda. Man monterar bara ihop dem. I vissa av sektionerna finns det dörrar, och man kan även bygga till tak på hundgården. Det här är ett bra alternativ om man inte vill bygga hundgården på egen hand. Sektionerna är i regel tillverkade i metall med nät. Det gör att hunden inte kan bita sig igenom stängslet och samtidigt är hunden också skyddad mot andra djur.

Vad ska finnas i hundgården?

I hundgården bör det finnas någon form av sysselsättning för hunden. Det minskar risken att den blir uttråkad och börjar skälla. Hunden bör också ha tillgång till friskt vatten när den är ute. Särskilt viktigt blir det under varma dagar. Är hunden ute på vintern bör man placera vattnet i hundens koja så att det inte fryser. Om hunden hålls ute en längre tid bör den också serveras mat i hundgården. Det kan också vara ett bra alternativ om hunden tenderar att smutsa ner en del när den äter.

Vänja hunden vid utevistelse i hundgård

När hunden ska vänjas vid att vara ute i en hundgård gäller det att man tar allt steg för steg. Till en början kanske man får sitta med hunden i hundgården och låta den vara där kortare stunder som sedan ökas på. Hunden får inte stå och skälla hela tiden, då blir den snabbt något grannar irriterar sig på. Det kan vara klokt att vänja hunden vid att vara i hundgården redan när den är valp. Då blir det i regel inga problem att senare lämna den vuxna hunden i hundgården medan man städar, påtar i trädgården eller håller på med annat.