Din hund och motion

Alla hundar, oavsett ras, har behov av motion, aktivering och ett sätt att göra sig av med energi. Det enda som kan skilja raser emellan är hur stort motionsbehov de har – en mops behöver till exempel inte samma utlopp för energi som en dvärgpinscher eller en collie. Med det sagt så måste man som hundägare se till att man väljer en ras som matchar ens egen ork och energi, så att man har möjlighet att tillgodose hundens behov.

Det mest uppenbara sättet att ge sin hund motion är att ta med den på promenader. Detta är inte bara nödvändigt för att hunden ska få utlopp för sin energi, utan också för att hunden behöver uträtta sina behov regelbundet under dagen. Man bör dock lägga in åtminstone en längre promenad, eftersom korta promenader runt kvarteret inte är tillräckligt på egen hand för att hålla hundens energinivåer nere.

Om man har en stor tomt är ett annat sätt att låta hunden få utlopp för sin energi att ha den lös på tomten, så att den är fri att springa och utforska som den själv vill. Detta kräver dock att man har ett staket som omger tomten – även om man själv är säker på att ens hund inte kommer att springa iväg är det en hänsyn man visar sina grannar. Det kan också vara en bra idé att ställa ut en skön uppsättning utemöbler på tomten, så att man själv kan hålla uppsikt över hunden.

Om man har en ras med hög energinivå behövs dock oftast ytterligare någon form av utlopp, och då kan det vara en bra idé att börja träna en hundsport tillsammans med sin hund. Det finns en mängd olika hundsporter, som alla varierar i intensitet – från svampsök och lydnad till olika apportsporter och agility. Just agility är en utmärkt sport för hundar med hög energinivå, eftersom den är fysiskt krävande av både hund och ägare. Den passar dock alla raser, eftersom tävlingarna arrangeras i olika klasser beroende på hundens storlek. Agility går ut på att hunden med ägarens vägledning ska ta sig igenom en hinderbana på så kort tid som möjligt och med så få fel som möjligt. Hindren kan vara allt från hopp och balansbrädor till tunnlar och slalompinnar, varför både hundens mod, intelligens och snabbhet sätts på prov. Även samarbetet mellan hund och ägare är naturligtvis av största vikt för att man ska lyckas i sporten – ägaren ska med röst och kroppsspråk uppmuntra sin hund och leda den genom banan, men får vid tävling inte ha någon belöning eller annat i handen.

Fördelen med att motionera och sporta tillsammans med sin hund är inte bara att hunden får utlopp för sin energi, utan också att man själv kommer att få mer motion och bättre hälsa på köpet. Dessutom kommer man att fördjupa bandet till sin hund, vilket väl är vad varje hundägare vill.