Fem olika hundar  

Låt oss slutligen ta en titt på fem olika typiska företrädare för så kallade arbetande hundar. Man kan notera att många raser har flera användningsområden. Här kan du läsa om de populäraste hundraserna.

Irish setter gun dog with cartridge bag and trophy birdsJakthund

Jämthunden är Sveriges andra populäraste hundras, trots att den är en utpräglad jakthund. En stor anledning till det är att den används flitigt inom älg-, vildsvins- och björnjakt i Skandinavien.

Vallhund

Border Collien är en av de populäraste vallhundarna. Den fungerar även som sällskapshund, men måste få mycket motion och stimulans för att må bra. Border Collien är en oerhört lättlärd och energisk hundras.

Vakthund

Rhodesian Ridgeback är en hundras från Sydafrika som ursprungligen användes för jakt på storvilt, men som har blivit populär som vakthund. Rasen är lämplig för familjer, då den gärna vill hålla koll på hela flocken. Den har fått sitt namn genom att den har en kam, eller ridge, längs manken där pälsen växer mothårs.

Slädhund

Tycker du om att släpa tunga saker under en längre tid utomhus när det är kallt? Då kanske du var en Siberian Husky i ett tidigare liv. Slädhunden, eller draghunden som den också kallas, kännetecknas av uthållighet, en stor vilja att röra på sig under hårda förhållanden, samt god tolerans mot köld och smärta.

Gårdshund

Gårdshundar har funnits med länge och har använts som vakt-, vall-, och jakthundar, men även som sällskap. Vissa hävdar att gårdshunden har anor ända tillbaka till vikingatiden. Den Dansk-svenska gårdshunden är ett bra exempel på en gårdshund.

Assistanshund

Assistanshunden är en specialtränad hund som hjälper sin förare, oftast en funktionsnedsatt person, med olika saker. Man kanske ser en hund som leder en blind framför sig, men faktum är att assistanshundar idag kan göra en hel mängd olika saker. Förutom att hjälpa till i vardagen med att t. ex öppna dörrar, bära eller plocka upp saker, finns det diabetes- och epilepsihundar, som hjälper sina förare att hålla koll på sjukdomen och larma om det behövs. Signalhundar är en annan typ av assistanshund, som tränats att hjälpa hörselskadade. De flesta raser som räknas som brukshundar, kan fungera bra som assistanshund.