Häftiga hundsporter

Det är trevligt om du och din hund kan ha kul och röra er på samma gång. Ni båda får motion och dessutom får du träffa andra likasinnade hundägare, vilket är ett perfekt sätt att få goda råd och tips på. Det kan vara allt från vilken utrustning du behöver, till att köpa rätt hundfoder. När det är dags att köpa utrustning till jycken är Foderhäck ett bra ställe där du hittar allt under ett och samma tak.

För att kunna avgöra vilken hundsport du och din hund ska syssla med, gäller det att ta del av information om olika hundsporter. Har du möjligheten kan du testa några av de sporterna du tycker är intressanta och du kan själv avgöra vilken hundsport som är bäst för er.

Sporta med hunden

Det är riktigt skojigt att sporta tillsammans med din hund, ni kommer få bättre kontakt mellan er, men framför allt kommer vovven att bli alltmer uppmärksam vad du gör i olika situationer.

Agility

En av de populäraste sporterna för jyckar är agility som är en kul sport och som är fylld med fart. Sporten kom till Sverige under mitten av 1980-talet och har sedan dess blivit alltmer populär. Du och hunden ska ta er genom en bana med hinder och då utan fel, samtidigt så snabbt som det bara går.

Nosework

En relativ ny hundsport är nosework där jycken får använda sig av sitt främsta sinne nämligen luktsinnet. Sporten går ut på att du med din hund ska hitta vissa specifika dofter som finns i varierande miljö. Hundsporten har fått inspiration från sökhundarna som bland annat tullen och polisen har. Hundarna tycker det är extremt kul att få leta dofter.

Freestyle

Hundsporten freestyle kan beskrivas med lydnad som görs till musik. Det är en av de sporterna med vovvar som är vanligast som en uppvisningssport. Föraren ser till att göra ett unikt program där lydnadsmoment ingår och med koreografi som stämmer överens med musiken.

Flyball

Skulle din jycke älska bollar är flyball en perfekt sport som ni kan hålla på med. Det är en hundsport som är både publikvänlig och som är fylld med fart. Flyball är en lagsport och genomförs som en stafett. Vovven springer iväg och ska sedan den hoppa över fyra hinder och till sist kommer den fram till en låda som innehåller en boll. Hunden måste trycka på en platta och då skjuts bollen upp i luften som den ska fånga och därefter hoppar jycken över hindren tillbaka till sin förare. Föraren är tvungen att stanna kvar vid start- och mållinjen och styr vovven med rösten.

Fördelar med hundsport

Det finns fler många fördelar med att hålla på med någon sport med din hund. Förutom att jycken blir gladare kommer den att få utlopp av all sin överskottsenergi vilket leder till en lugnare hund. Dessutom håller sig vovven sig friskare, vilket också gäller för dig