Hundens tänder

Hund som gapar

När hundar föds är de utan tänder. Det är vid tre veckors ålder som tänderna börjar växa ut och då kommer först mjölktänderna. Successivt från fyra månaders ålder byts sedan mjölktänderna ut och när valpen är sex månader har alla tänder blivit utbytta till de permanenta. Mjölktänderna hos hundar är väldigt vassa. Det beror på att innan hundarna blev tama och vi började ge dem mjuk mat gav tikarna sina valpar kött som de stött upp och det var oftast väldigt svårtuggat och segt. I dag är mjölktänderna lite överdimensionerade och vi upplever ofta valpars bett som väldigt skarpt och vasst. När de permanenta tänderna växer upp ska de stöta bort mjölktänderna. Vissa små hundraser stöter inte bort mjölktänderna utan de permanenta växer upp bredvid.

Vård av hundens tänder

Valp som ligger ned

När hundar äter fastnar plack på tänderna. Placken reagerar med hundens saliv och bildar tandsten. Det är viktigt att ta hand om hundens tänder och ge den bra vård. Mycket går att göra hemma och att borsta tänderna regelbundet behövs för att ha bra tandhälsa hos hunden. Om tandstenen inte behandlas kan det gå så långt att hunden kan få problem med karies i tandrötterna. akut tandläkare kan behöva sökas upp om problemen kommer väldigt snabbt och hunden visar stor smärta. Det är en lång process innan det går så långt och vård hemma brukar kunna hjälpa länge.

När hunden får stora problem

Ibland går det naturligtvis inte alltid bra. Även om ägaren tar väl hand om sin hund kan det hinna gå så långt att problemen kan bli att hunden drabbas av tandlossning. Det är mer vanligt med tandlossning än vad man kan tro. En årlig tandkoll för hundar kan vara att rekommendera tillsammans med sedvanlig hälsoundersökning. De flesta problemen kommer av att tama hundar i dag lever väldigt länge och deras tänder behöver hålla bra många fler år än hundar i det fria skulle göra.