Hundraser som inte fäller

Lockig päls fäller mindre

En hund är otroligt populär att ha som husdjur och de flesta hundägare skulle nog säga att fördelarna överväger nackdelarna. Några av nackdelarna, som får vissa att dra sig för att skaffa hund, är att många hundar fäller mycket päls. Det leder till att det blir extra mycket städning då hundhår har en tendens att hamna lite överallt i hemmet – och på kläderna! En klädvårdsrulle är därför en bra investering för den som har en fällande hund. Som tur är finns det hundraser som inte fäller någon päls, vilket gör dem lämpliga för vissa som annars är hundallergiker och för de som inte vill ha hundhår överallt. Det är dock viktigt att komma ihåg att en hund per definition inte är allergivänlig bara för att den inte fäller.

Hundhår leder till extra städning

Det blir som sagt mycket städning hemma om man har en hund som fäller päls. Vid en eventuell flytt kan det därför vara bra att anlita en städfirma, till exempel vid Flyttstädning Lund. De hjälper till att rengöra ordentligt och får bort allt hundhår så att nästa som flyttar in får en ren och fräsch bostad. Även om det kan vara lockande att skaffa en hund som inte fäller på grund av att det blir mindre städning finns det några saker man bör ha i åtanke. En hundras ska väljas efter aktivitetsnivå och egenskaper, snarare än efter päls, för att man ska vara säker på att passa tillsammans. Många icke fällande raser som pumi och puli är vallhundar och har en hög aktivitetsnivå, medan mindre hundar som malteser och bichon frisé passar bättre för den som är ute efter en sällskapshund som inte fäller päls. Raser som inte fäller kräver dessutom mer pälsvård i form av klippning, trimning och kamning mer regelbundet än vad fällande raser gör vilket man bör vara beredd på när man skaffar sin nya vän.

Exempel på raser

Pudeln är populär

När man har tänkt igenom sitt beslut noggrant om att skaffa en hund som inte fäller päls, är det dags att titta på vilka raser det finns som passar. För den som vill ha en lite mindre sällskapshund, men som kräver en del pälsvård, finns bland annat bichon havanais, chinese crested, coton de tulear och west highland white terrier. Några av de mellanstora raserna är lagotto romagnolo, soft coated wheaten terrier, spansk vattenhund, schnauzer och kerry blue terrier. Det finns färre stora hundar som inte fäller men exempelvis finns komondor, portugisisk vattenhund, briard, barbet och bouiver des flandres. En av de allra mest populära raser som inte fäller är pudeln. På svenska pudelklubbens hemsida kan du läsa mer om rasen, som finns i fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel. Rasen är mycket omtyckt och har vid ett tillfälle blivit utnämnd till den tredje populäraste rasen i världen, vilket inte är så konstigt med tanke på dess mångsidighet. Pudeln är en ras som passar till det mesta, både som sällskap och som en sportig hund att träna med.