Pälsvård för hundar

Långhåriga hundar kan behöva en hel del pälsvård och det är inte bara av estetiska skäl. Det är nämligen nödvändigt att hålla hundens päls i gott skick för att den ska vara så hälsosam och bekväm som möjligt. Man ska regelbundet reda ut tovor och borsta pälsen, för tovor kan göra mycket ont och dessutom skada hundens hud. Hur mycket och vilken typ av pälsvård som behövs beror på vilken slags hund du har. Korthåriga raser behöver givetvis mycket mindre pälsvård än långhåriga, men även pälsens struktur kan bestämma skötselbehovet. En hund med krullig päls kan till exempel behöva mindre pälsvård än en med rak päls.

Fästingar i pälsen

Det finns en del pälsproblem som man brukar få ta hand om som hundägare, oavsett om man har en hund som behöver daglig skötsel eller om det räcker med skötsel någon gång i månaden. Fästingar i pälsen kan till exempel vara ett återkommande problem som man måste åtgärda regelbundet, speciellt under de varma årstiderna. Det bästa är att arbeta förebyggande så att fästingarna inte kan fästa i pälsen. Detta är speciellt viktigt om man bor i ett fästingrikt område. Det går till exempel att använda speciella fästingmedel som man doserar en gång i månaden. Vissa använder även fästinghalsband med naturliga fästingavvisande dofter, såsom citronella. Oavsett dessa metoder kan det dock hända att hunden får fästingar och det är viktigt att få bort dem så fort som möjligt. Lokalisera fästingen och använd gärna en fästingborttagare för att få bort den. Det är viktigt att hela fästingen följer med så inga rester lämnas kvar i huden. Tänk på att göra dig av med fästingen på ett säkert sätt efteråt, eftersom det inte är säkert att den dör helt och då kan den bita igen. Håll sedan koll på det område på hundens hud där fästingen satt. Hundar kan få borrelia och det är därför viktigt att hålla fästingbett under uppsikt.

Pälsvård behöver inte vara svårt

När det kommer till lite vanligare pälsvård är det först och främst bad, pälsklippning och trimning som gäller. Ett badkar är toppenbra att ha som hundägare för det underlättar när man ska tvätta hunden. Det går dock att använda duschen också. Tänk på att alltid använda ett schampo som är anpassat för hundar, eftersom produkter som är tillverkade för människor är för starka. Tvätta inte heller din hund för ofta, eftersom det är uttorkande för deras hud. Någon gång i månaden räcker oftast. Investera gärna i särskilda hundborstar och kammar för att hålla pälsen så fin som möjligt. Det kan även vara en god idé att använda ett bra hundbalsam ifall din hund har lätt för att få tovor. Tänk på att alltid reda ut tovorna långsamt och med en speciell kam. Det finns även vissa sprayer som man kan spraya på tovorna vilket gör det lättare att reda ut dem. Vissa hundar måste klippas lite kortare för att vara så bekväma som möjligt. Det är viktigt att alltid hålla pälsen på tassarna och trimmad. Vissa hundar har även päls som växer lite inuti öronen som alltid måste klippas eller plockas bort med pincett. Det är alltid bäst att börja med pälsvård så tidigt som möjligt i en hunds liv. Om man sätter igång redan när de är valpar kan man nämligen vänja dem med att man rör vid deras päls med olika verktyg.